Programul de reabilitare termica a blocurilor, finantat din fonduri europene, va fi lansat pe 1 noiembrie

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Marcel Bolos a anuntat miercuri, la Oradea, ca Programul privind reabilitarea termica a blocurilor, finantat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Regional (POR), va fi lansat la 1 noiembrie, cand se va face cunoscut ghidul solicitantului, urmand ca pe 15 noiembrie sa se deschida apelul pentru proiecte.
in programul reabilitarii termice a blocurilor de locuinte, Uniunea Europeana asigura o finantare de 60%, din care 48% – Comisia Europeana si 12% – din bugetul de stat, restul urmand sa fie acoperit de Consiliul Local si de cetatean.

in cadrul acestui program vor exista cateva facilitati care se acorda persoanelor cu dizabilitati, anumitor categorii de pensionari, veteranilor de razboi etc. Consiliile Locale vor putea sa-si construiasca scheme de finantare proprii, autoritatile locale putand sa opteze pentru diverse mecanisme de plata. Bugetul alocat acestui proiect este de 300 de milioane de euro, suma care se imparte pe cele opt regiuni de dezvoltare, dar nicio localitate nu poate accesa mai mult de 35% din suma alocata pe regiune.

„Un element specific al acestui program este taxa de reabilitare termica, pe care cetateanul beneficiar al lucrarilor de reabilitare a blocului de locuinte o va avea de returnat. Banii pe care Consiliile Locale ii vor pune in locul cetateanului vor trebui recuperati in maximum 10 ani, perioada care va face ca suma ce trebuie restituita pe luna sa nu se simta foarte mult in bugetul cetatenilor”, a precizat secretarul de stat Marcel Bolos, in conferinta de presa organizata la incheierea lucrarilor Comitetului de Monitorizare al POR, desfasurate la Oradea. Bolos a anuntat in aceeasi conferinta de presa ca, in sedinta de miercuri, Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Regional a avizat deschiderea sesiunii de proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor institutiilor publice, intr-o prima etapa urmand sa fie reabilitate termic doar cladirile spitalelor, atat judetene, cat si municipale, dupa care ar putea urma reabilitarea termica a scolilor si a altor categorii de cladiri publice. Sesiunea depunerii de proiecte ar putea incepe in aprilie-mai 2013, depunerea proiectelor spre finantare avand loc pana pe 31 decembrie 2013.

Sursa articol: Administratie.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *